Borsosberény

október 27:

  • A községben demonstrációra került sor, mely során érintették az állami gazdaságot, a tanácsházát és a templomot. Szlávik András beszédet tartott, majd Ferencz István kö­ve­telte Mindszenty József bíboros szabadlábra helyezését.

október 28:

  • A tanácsházán megválasztották a forradalmi tanácsot, melynek tagja lett: Benkó Ferenc, ifj. Dobsonyi József, Dobsonyi Imre, Ferencz István, Funk János, Gömör Ferenc, Hinger János, Kovács Károly, Mészáros Alfonz, Móricz István, Móricz József, Raj László és Szlávik Ferenc. A testület elnökévé Gergely Istvánt választották. A lakosság azonban elégedetlen volt a bizottság összetételével és az újraválasztás során kikerült a testületből Raj László, illetve beválasztották Baráth István vb-titkárt, Csókás Józsefet, Busai Jánost és Fábián Gábort. Ifj. Dobsonyi József parancsnokságával felállították a nemzetőrséget.

november 17:

  • A községi végrehajtó bizottság és a forradalmi tanács együttes ülésén leváltották Szandai István vb-elnököt és helyére ideiglenes megbízatással Gergely Istvánt, a for­ra­dal­mi tanács elnökét választották meg. Az ülésen határozatban utasították Baráth István vb-tit­kárt, hogy a fiatalokból álló nemzetőrök mellé „meglett” férfiakat állítsanak be szol­gá­latra és minden eszközzel akadályozza meg a feketepiac elterjedését.