Cered

október 28:

  • Az egy nappal korábbi salgótarjáni demonstráció hatására felvonulásra került sor. A lakosság a „Kelet Fénye” termelőszövetkezetben eltávolította a működési engedélyt és a tsz zászlaját, majd a községi tanács épülete elé vonultak. Ide hívatták Kovács István (dudo)vb-elnököt, aki megérkezése után rövid beszédet tartott, amelyben a forradalmi bizottság megválasztásának fontosságáról szólt, és kérte a tüntetőket, hogy ő is velük mehessen a kultúrházban tartandó választásra. Ott a népgyűlést Czene Peti János nyitotta meg és jelölőbizottság felállítását javasolta, amelyet az utcák szerint alakítottak ki. A választás eredményeképpen alakult meg a 28 tagú forradalmi bizottság, melynek elnöke Bucsok József gari  A testületbe bekerült többek között Czene Burja Béla, Czene Peti János, Czene Peti József, Czene Petró József, Kis-Simon Imre, Simon István, Tajti Géza és Varga Pál. A forradalmi bizottság együttműködött a községi tanáccsal és kérték Kovács István vb-elnököt, hogy maradjon a posztján. A gyűlés végén egy 13 pontos követelést fogalmaztak meg.

október 31:

  • A szövetkezeti vagyon megóvása érdekében a forradalmi bizottság megbízásából Czene Petró József és Simon B. Vilmos felleltározta a tsz vagyonát.

november 1:

  • Frankovics József parancsnokságával alakult meg a 40 fős nemzetőrség.

november 10:

  • A forradalmi bizottság, a pártszervezet és a községi tanács együttes ülésén arról dön­töt­tek, hogy a rendőrségnek átadják a nemzetőrség fegyvereit.