Drégelypalánk

október 27:

  • A felvonuláson eltávolították a jelképeket és ledöntötték az emlékművet.

 október 28:

  • Megalakult a forradalmi bizottság, elnöke Ipolyi János A testületnek többek között tagja volt még Czellahó József, Csósza István, Jancsovics József, Kovács József, Krum­baczki István, Mechura János, Mészáros István, Rádi Antal és Szepesi Lajos. (Más forrás szerint a bizottság már október 26-án működött.)
  • Létrehozták a nemzetőrséget.

október vége:

  • A forradalmi események hírére a helyi határőrlaktanyából a legénység szétszéledt.

november 17:

  • Hat civil személy megtámadta a helyi határőrsöt és a kis létszámú őrséget lefegyverezte. A fegyvereket magukhoz vették, majd a körzeti rendőrt akarták lefegyverezni. A községi nemzetőrök elfogták az akció négy részvevőjét és a fegyvereket visszaszolgáltatták az őrsnek.

november folyamán:

  • Megszerveződött a Korbász József vezette fegyveres csoport. Tagja volt Boris József, Csósza István, Fazekas József, Kiss Vendel, Klárik Gyula, ifj. Kovács Ödön, Mrekvicska Károly, Pásztor László, Vilt István, Vilt Lajos, Vizi László és Zólyomi József.

december 2:

  • A járási pártbizottság arról értesült, hogy a helyi laktanya üres. Ezért megbízta Tandel József pártfunkcionáriust, hogy a párt számára onnan fegyvereket hozzon. A megbízás teljesítése után, a visszafelé igyekvő Tandelt a község határában a Korbász-csoport el­fog­ta és bekísérte a községi tanács épületébe. Itt Korbász utasítására Hornok vb-titkár a hangoshíradón értesítette a forradalmi tanács tagjait és a lakosságot a történtekről és fel­szólította őket, hogy gyülekezzenek az épületnél, Tandel nyilvános kihallgatása céljából. Az akció ellen tiltakozott Mechura János vb-elnök. A funkcionáriust végül Ipolyi János „hallgatta ki”, majd átkísérték a laktanyába, ahonnan másnap Balassagyarmatra távozott.