Ipolyvece

október 26-27:

  • A fenti két nap valamelyikén felvonulásra került sor, melyben jelentős szerepet játszott Novák László, Pásztor János, Repiczki József, Tóth András és Trenyik Pál. A demonst­rá­ció során a tüntetők feldúlták a pártirodát és az italboltot. Majd követelték a tsz-elnökétől, hogy az istállóban lévő állatokat kötözze össze, és melléjük engedje be az is­tál­ló kollektivizálás előtti tulajdonosának, Mitasz Vincének az állatait. (A felvonulás idejét más források október 24-re, 25-re, illetve 28-ra datálják.)

október 30:

  • A központi iskolában választották meg az ideiglenes forradalmi tanácsot. A Himnusz után Kovács István vb-titkár bejelentette a tanácstagság és a végrehajtó bizottság le­mon­dását. Ezt követően népszavazás útján 9 tagú jelölő bizottságot állítottak fel, melynek tagja volt ifj. Dobos József, Frankó István, Gyurcsák István, Kmetti Lajos, Márton Ervin, Molnár István, Szikszay József, Trenyik Pál és Urbán István.

A bizottság javaslatára a forradalmi tanács tagja lett Balogh Sándor, Busai János, Deme László, Dobos Ferenc, ifj. Dobos József, Dobos László, Dudás Mihály, ifj. Gregus Sándor, ifj. Herczeg János, Káposzta Sándor, Kiszely János, Kmetti Lajos, Kmetti Sándor, Kovács István, Márton Ervin, Mihály Sándor, ifj. Mitasz István, Nagy Sándor, Okolenszki László, Óvári Ferenc, Pásztor János, Szikszay József, ifj. Tóth József kosaras, Tóth László, Trenyik Pál vr. (Sic!) és Urbán István.

A testület elnöke Kmetti Lajos, elnökhelyettese Deme László, titkára Kovács István lett. A választást követően határoztak a polgárőrség felállításáról.

november 2:

  • Felszállították Budapestre a lakosság élelmiszeradományát.

november 3:

  • Rendkívüli ülést tartott az ideiglenes forradalmi tanács, ahol megválasztották a testület szűkebb körű intézőbizottságát ifj. Dobos József, Dudás Mihály, Molnár István, Nagy Sándor, Óvári Ferenc és Szikszay József részvételével, illetve Trenyik Pált tették meg másik elnökhelyettesnek. Az összejövetelen elhangzott olyan javaslat, hogy a helyi tsz váljon el a drégelypalánki szövetkezettől. A testület ennek eldöntését a szövetkezet ve­ze­tősége elé utalta.

november 10:

  • Az ideiglenes forradalmi tanács tagjaiból alakult meg a végleges forradalmi tanács.
  • A település járási képviseletével Kmetti Lajost bízták meg.

november 29:

  • A forradalmi tanács ügyintéző bizottságának és a végrehajtó bizottság közös ülésén visszahívták vb-tagságából Benkó Pált, Dobos Sándort és Mészáros Istvánt, valamint az addigi 5 tagú végrehajtó bizottság létszámát 7 főben maximálták.