Kálló

október 27:

  • Az esti órákban egy 5-6 fős fegyveres csoport érkezett a községbe. A lövöldözésük hatására összegyűlt lakosság előtt tartottak rövid beszédet, majd tanácsházára mentek, ahol követelték a begyűjtési iratok elégetését. Ezt sikerült megakadályoznia a lakosság bizalmát élvező Almási Gyula tanácstitkárnak.

október 28:

  • A lakosság követelésére Almási Gyula a községi hangoshíradón keresztül közölte a forradalmi tanács megválasztásának idejét. A felhívásra összesereglett tömeg a tanácsházán választotta meg a 30 fős forradalmi tanácsot és elnökét Karácsondi Istvánt. A testület tagjai között szerepelt többek között Almási Gyula, Bacsa István, Fábri Mihály István, Koncz Lajos, Nagy János, ifj. Turányi Lajos és Valkó Lajos. Felállították a nemzet­őr­séget Koncz Lajos vezetésével. Tagjai voltak: Almási Gyula, Bacsa István, Bacsa János, Czakó Zoltán, Csendes István, Dora István, Dora János, Dora Károly, Fülöp József, Fülöp Lajos, Göncöl József, Hámori József, Ignácz István, Karácsondi István, Koncz József, Korbely Lajos, Liptai János, Megyeri László, Nagy Gyula, Szegszárdi Imre, Széles István, Török Lajos és Valkó Lajos.

november 1-2?:

  • A forradalmi tanács 4 pontos követelést állított össze. Indítványozták a harcok azonnali be­fejezését, a szovjet csapatok tárgyalás útján történő távozását, a választások kiírását és a szabad vallásgyakorlás biztosítását. A követeléseket beolvasták a hangoshíradóban.

november 4:

  • Karácsondi István vezetésével a nemzetőrség egyes tagjai igénybe vették az erdőkürti gépállomás gépkocsiját és Aszódról 32 karabélyt, 20 db géppisztolyt, 20 db pisztolyt, 2 db golyószórót, több láda kézigránátot és lőszert hoztak. Állítólag védelmezni akarták a falut a szovjet csapatokkal szemben.