Karancsság

október 27:

  • A szécsényi járási tanács utasítására kibővített ülést tartott a községi végrehajtó bi­zottság, melynek napirendjén a rend fenntartása szerepelt. A helyi pártszervezet a tsz cso­port védelmére őrséget szervezett.

október 28:

  • Délelőtt megjelentek a Szécsényi Ifjúsági Forradalmi Bizottmány tagjai és ismertették a szécsényiek 12 pontját. Ezt követően a tanácsháza előtt összegyűlt tömeg előtt Bene János tanácselnök beszámolt az előző napi tanácsülésről, amelyet a jelenlévők nem fogadtak el.

október 29:

  • Megválasztották a forradalmi tanácsot. Az ülést ugyan Bene Ferenc tanácselnök vezette le, azonban az új 19 fős testület elnökének Romhányi Jánost, elnökhelyettesének Gyüre Miklóst választották meg, míg ismert tagjai az alábbiak lettek: Jekkel József, Kiss Lajos, Oláh János, Újj Dezső és Varga Lajos. Bene Ferencet leváltották tanácselnöki tisztéből.

 október 30:

  • A középületek, a tsz, az erdő és a terményraktár védelmére megalakult a 20-30 fős nemzetőrség, melynek parancsnoka Gyüre Sándor pilisi lett.

A forradalmi tanács kérte a BM járási osztályát, hogy Pisák Mihály körzeti megbízottat helyezzék el a községből.

október 31:

  • A forradalmi tanács határozatot hozott a tsz tulajdonában lévő borsószögi földek kiosztásáról. Feltörték az MDP alapszervezetének – más források szerint a tanács – irodáját, melynek hírére Romhányi János A forradalmi tanács elnöke Gyüre Miklós lett.

december 28:

  • A lemondatott tanácselnök Bene János ismét átvette volt funkcióját, de Gyüre Miklóst is meg­választották tanácselnök-helyettesnek.