Országos események hatásai

 

Nógrád megye jeles történelmi helyei és eseményei

Nógrád megye területén számos olyan jeles történelmi esemény történt, amelyek nem csak helytörténeti vonatkozásúak, hanem az országos történésekhez kapcsolódnak, illetve azok hatását is mutatják. Amely történetről levéltárunkban őrzünk források, azok közzétételével igyekszünk az összefüggéseket, a jobb megértést, az igény szerinti alaposabb tájékozódást segíteni.
Az alábbiakban időrendben felsoroljuk ezeket a helyszíneket, és a hozzájuk kapcsolódó jeles eseményeket.

Szent László forrás – Mátreverebély-Szentkút:
A hagyomány szerint 1091–92-ben Szent László király (1077-1095) ellenségei elől menekült, és egy szakadékhoz ért. Innen reménytelen volt a továbbjutás, de lovával ugratott egyet, és ekkor fakadt itt az első forrás. Belitzky János szerint a mátraverebélyi Szent-László hagyomány az Erdélyben, a besenyők ellen harcoló nógrádi katonák emléke.

Kápolna a Karancs hegyen:
IV. Bélának (1235-1270), a magyar sereg Muhinál történt veresége után, menekülnie kellett. A monda szerint a Karancs és a Medves vidékén át vezetett az útja. A Kápolna-hegy egy kis időre menedéket nyújtott neki, ahol megpihenhetett. A néphagyomány szerint ennek emlékére építtette lánya, Margit a kápolnát. Másik változat szerint IV. Béla volt az építtető, és lányáról, Margitról nevezte el.
A kápolnát valójában Antiochiai Szent Margitnak szentelték, ennek ellenére nem lehetetlen, hogy IV. Béla volt az építtető.    >>>tovább >>>

error: Védett tartalom!