Hasznos

október 27:

  • Csépe barna István vezetésével felvonulásra került sor. A demonstráció követelte a beszol­gáltatás eltörlését, a szovjet csapatok kivonulását, és a szabad választások meg­tar­tá­sát. A templom előtti téren Kanyó Miklós elszavalta a Nemzeti dal c. költeményt, elénekelték a Himnuszt, majd követelték a párttitkár felelősségre vonását. Atrocitásra nem került sor, mert Kanyó István alberti leszerelte a tömeget.

október 28:

  • A kultúrházban összehívott falugyűlésen választották meg a nemzeti bizottságot, melynek Kanyó István alberti lett az elnöke. A testület tagjai között szerepelt Benkó Dezső, Csépe barna István, Csépe barna János, Csépe deme Sándor, Csépe Miklós, Illés bagara Miklós, Kanyó majori Sándor, Kanyó Miklós, Kanyó Sándor, Kaszala Lajos, Kerekes Imre, Maksó Kálmán és Pádár István. Leváltották a tanácsi apparátust és átvették a község irányítását.

október folyamán:

  • Pádár István vezetésével megalakult a nemzetőrség. Élelmiszert gyűjtöttek és küldtek fel a fővárosba. A nemzeti bizottság foglalkozott Mátrakeresztes közigazgatási külön­vá­lá­sával.

november 3:

  • A nemzetőri feladatát teljesítő Illés László bandró kezében tisztázatlan körülmények között elsült a fegyver, melynek következtében Tóth Istvánt halálos lövés érte.

november 4-e után:

  • A nemzeti bizottság és a nemzetőrség befejezte tevékenységét.

december 10:

  • A pásztói járási tanács Kanyó István albertit visszamenőleg, 1956. október 29-i hatállyal községi vb-elnöknek nevezte ki.