Szirák

október 23-24:

  • Mravik János vb-elnök tájékoztatást kért a járási szervektől, akik a közrend biztosítására szólították fel.

október 26:

  • A reggeli órákban több teherautónyi fegyveres érkezett a községbe, lövöldöztek, lefegyverezték a szolgálatban lévő rendőröket, majd Vanyarc felé eltávoztak. A községi rendőrparancsnok, Goricsova István törzsőrmester erősítést kért a járási rendőr­ka­pitány­ság­tól, ahonnan egy rendőrszakasz indult a felkelők után. Goricsova és emberei csat­la­koz­tak az üldözőkhöz. A lejátszódó események hatására, és a közbiztonság, valamint az ál­lami gazdaság és a földművesszövetkezet vagyonának védelme érdekében Spech József HNF-titkár, Sándor Ferenc MDP csúcstitkár és Haban András HNF-elnök ún. „bo­tos őrséget” szerveztek.

október 27:

  • Újabb felkelő csoport érkezett a községbe és hatásukra a helyi fiatalság is megmozdult. Bráz József vezetésével Barta Elek vb-titkárral és Csákvári János MDP alapszervezeti titkárral kinyittatták a tanácsházát és a párthelyiséget.

október 28:

  • Haban András javasolta, hogy a nehéz időkre tekintettel a tanács vegye át az irányítást. Kérte Barta vb-titkárt, hogy a délutánra tervezett nagygyűlésre hívja össze a vb-tagokat. A titkár a hangoshíradón közölte a lakossággal a gyűlés idejét, amelyre azonban a vb nem jött össze. Ezért a nagygyűlést estére halasztották el. Ezen a lakosság mellett a község tanácsi- és pártvezetése is képviseltette magát. A megnyitót Specht József HNF titkár tartotta, majd Haban András népfront elnök szólalt fel és méltatta a budapesti események jelentőségét, és kijelentette, hogy mivel a vb nem jelent meg a felszólításra, befejezettnek lehet tekinteni működését, és lemondásra szólította fel Mravik ta­nács­el­nö­köt. Ezután Spech ismertette a forradalmi tanács jelöltjeit, akik közül megválasztották a 16 fős forradalmi testületet. Elnöke Haban András lett, a tagok között szerepelt többek között Falus Pál, Kaluzsa István, Kiszely István, Koller József, Spech József, Sztre­hárszky Ferenc, Török László, Vojtkó Emil és Zsitvavölgyi Mihály.

október 29:

  • Első ülését tartotta a forradalmi tanács. Elhatározták a nemzetőrség felállítását, melynek feladata volt a közbiztonság és az állami gazdaság, valamint a földműves-szö­vet­ke­zet vagyonvédelme. Vojtkó Emil javaslatára először Molnár Pált választották meg az egység parancsnokának, de az időközben Salgótarjánból visszaérkező Goricsova István lett végül is a nemzetőrség tényleges vezetője, Molnár pedig a helyettese.

október 30:

  • A rádió felszólítására az FMSZ dolgozók élelmiszert szállítottak fel a fővárosi Péterffy Sándor utcai kórháznak.

november 2:

  • Újabb élelmiszerszállítmányt indítottak el Budapestre, melyet elkísért Haban András, Kol­ler József és Spech József.

november 11-e körül:

  • A járási tanács az időközben hivatalába visszatért Mravik János vb-elnököt – idős ko­rá­ra tekintettel nyugdíjazta –, s helyette Haban András lett az új tanácselnök.